Магазин Дани

Здравство

Иновативни захват први пут изведен у суботичкој ангио сали

Санда Милеуснић Николић | 27. мај 2024. | 12:22 | Здравство

Иновативни захват први пут изведен у суботичкој ангио сали

У ангио сали Опште болнице Суботице по први пут је изведен иновативни захват на пацијенту са рестенозом, који се у Србији ради тек последњих пет месеци. Захват је извео проф. др Милан Недељковић из Клиничког центра Србије уз асистенцију директора Опште болнице, др Джелебджића.

Захват се ради код пацијената којима је урађен стент, код којих је дошло до рестенозе и код којих процедура не може да се уради на другачији начин. Пацијенту се поставља балон обложен леком, а овај метод рада одобрен је пре годину дана у САД и Европи, док је у употреби током последњих пола године, појашњава академик проф. др Недељковић, интервентни кардиолог и председник Српског лекарског друштва.

„Прави велике проблеме пацијенту, поготово опасни поремећају ритма, малигних, где може човек да уђе у воду и да зафрибрилира и да не изађе из воде, да нема ко да га извуче и реанимира. Ми смо у тај стент ставили балон обложен леком, 45 секунди смо држали надуван и та лезија која је стенозирана, сужена била је 70 посто, сад је 10 посто, готово да и нема лезију и залечен је. Једини начин јесте тај балон обложен леком да се уради и ми смо овде први пут то у Суботици урадили и то код захтевног пацијента , то је у наше сале дошло пре мање од шест месеци“ – појашњава др Недељковић.

Процедура је била захтевна, пацијент је збринут специјалним балоном за лезије и стенозе које се дешавају унутар имплантираног стента, додао је директор Опште болнице и интервентни кардиолог, др Саша Джелебджић и истакао да су такве процедуре углавном резервисане за терцијарне установе.

„Дакле пацијент је имао пре 4,5 година већ имплантиран стент, тај стент се сузио неких 90 одсто. Процедура је протекла уредно, беспрекорно је све прошло, пацијент је добро и даље ће да се опорави у коронарној јединици.“

У Србији постоји 21 ангио центар са 42 ангио сале, а сала у Општој болници Суботица која је отворена 2017.године опремљена је најсавременијом опремом, истиче др Недељковић.

„Тако да овде број елективних захвата урађених 2023.године, дакле хладних пацијената, интервентних процедура, где се стављају стентови у срчане крвне судове, урађено је преко 400, у акутном инфаркту негде око 150, то су неке бројке које чине бројке које чине овај центар и северни део Србије апсолутно безбедним са људима који раде у Сали, који су спремни да сваки акутни инфаркт и сложене случајеве реше на један адекватан начин.“

Након извођења захвата, академик Недељковић одржао је и предавање за запослене у Општој болници.

Остале вести из ове категорије