Магазин Дани

Култура

Изложба карикатура Миленка Косановића у вестибилу Градске куће

Санда Милеуснић Николић | 29. мај 2024. | 09:32 | Култура

Изложба карикатура Миленка Косановића у вестибилу Градске куће

Фондација Галерија Савремене карикатуре „Миленко Косановић“ Суботица организује „Ретроспективну изложбу карикатура Миленка Косановића“. На изложби, која ће бити отворена у петак, 31.маја у 19 часова у вестибилу Градске куће, биће приказано стотинак његових радова насталих у периоду од 1965-2020.године. Косановићеве карикатуре деценијама су излазиле у Суботичким новинама, а поред „Пјерове награде“, био је носилац и звања „Почасни грађанин“ Суботице 2014.године. Изложбу ће отворити карикатуриста Југослав Влаховић, а грађани ће моћи да је погледају до 7.јуна.

„Ми смо новоформирана културна иницијатива, која жели да активно учествује у културном и друштвеном животу града. Сама ова идеја датира још од давних дана и плод је тих силних обилазака Миленка, када је посећивао разне изложбе, фестивале, музеје и где је гледао како друге државе и градови презентују карикатуру. Он је одувек сматрао да Суботица има богато културно-историјско наслеђе и мислио је да Суботица може да постане чвориште карикатуре, како за нашу земљу, тако и за регион. Саму ту његову идеју ми кроз ово удружење спроводимо“ – појаснио је Немања Косановић, председник Управног одбора Фондације Галерија савремене карикатуре и син Миленка Косановића.

„Миленко Косановић је један од најистакнутијих уметника карикатуре у нашој земљи у другој половини 20. и почетком 21.века. Миленко Косановић је наш суграђанин, он је свој животни век провео у свом Бајмоку, а радни век у својој Суботици“ – додао је др Родољуб Ђурић, председник Скупштине Фондације Галерија савремене карикатуре.

Остале вести из ове категорије