Магазин Дани

Здравство

Суботичка болница добила нову магнетну резонанцу

Маријана Толимир | 30. мај 2024. | 10:42 | Здравство

Суботичка болница добила нову магнетну резонанцу

Захваљујући средствима Покрајинске владе, Општа болница Суботица добила је магнетну резонанцу најновије генерације вредну 200 милиона динара.

Магнет марке „Филипс“ омогућиће и нову врсту прегледа, која се до сада није обављала у суботичкој болници, попут магнета срца, а по речима директора установе, др Саше Джелебджића, апарат са свом пратећом опремом инсталиран је три месеца пре рока.

„Захваљујући новој технологији, унапредићемо комплетан рад Службе за радиологију. Ми имамо искуство, велику и дугу традицију рада на манетној резонанци. Апарат који смо имали од 2012. Године већ је одрадио свој век, са новом технологијом и свом пратећом опремом, обезбедићемо да се прегледи убрзају, да се повећа квалитет прегледа, док ће ова апаратура обезбедити бољи конфор али и безбедност и прецизност, у смислу дијагностике,“ навео је др Джелебджић.

Градоначелник Суботице, Стеван Бакић, поручио је да нов апарат није битан само за Суботицу и Севернобачки округ, већ много шире.

„Ово је битно јер овде гравитира и Западнобачки округ и Севернобанатски округ, то је још 400.000 људи, дакле укупно 600.000 људи по питању ове услуге,“ навео је градоначелник.

Како је подсетио покрајински секретар за здравство, др Милан Попов, Општа болница у Суботици је у протеклих неколико година добила 800 милиона динара за различите и инвестиције и набавку опреме, од чега је само магнет коштао 200 милиона.

„Стара магнетна резонанца је израубована, често је била на сервисирању, али је као таква радила двосменски, између 20 и 24 прегледа дневно. Сада ће се тсј број повећати и самим тим ће се смањити листа заказивања. Осим тога, уложеноп је у набавку ЦТ апарата, у опремање ангио сале, која успешно ради, тако да је болница у Суботици једна од боље позиционираних у регији,“ рекао је др Попов.

Како најављују из болнице, први пацијенти биће прегледани за десет дана.

Остале вести из ове категорије