Магазин Дани

Пољопривреда

Дан поља – очекује се жетва јечма

Санда Милеуснић Николић | 30. мај 2024. | 11:29 | Пољопривреда

Дан поља – очекује се жетва јечма

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Суботица организовала је још један Дан поља озимих стрнина, на ком је пољопривредницима представљено педесетак сорти пшенице и јечма. Жетва ће ове године уранити, ускоро се очекује почетак радова, а први је на реду јечам.

Огледно поље стручне службе и ове године посетили су бројни суботички пољопривредници. Била је то и прилика да сазнају нешто о новим сортама, те да размене искуства пред жетву озимих култура. Један од пољоприведника, Стипан Шарчевић, каже да трећу годину заредом нема чему да се нада, јер ни сада жетва не доноси добре приносе. Биће, предвиђа Стипан, упола лошији него лане. Нове сорте јесу отпорније, али недовољно да испрате климатске промене, каже он.

„Нисмо задовољни и не очекујемо много, јер што смо сад видели, јечам је први што ће ићи, а репица је за њим. По мени јако лоше, чак изненађујуће, мислили смо да ће то ипак бити боље, али суша је одрадила своје, имали смо сад кишу, али је касно дошла. Овде има доста нових сорти, али ништа није обећавајуће, не видим неку да могу да кажем да је одлична. Све је закачила суша, немамо решење за оволико мало влаге. Ми смо овде на северу, висок терен и увек смо се извлачили на те зимске усеве, али задње три године ни то не даје резултате“ – закључује Стипан.

Јечам који је попримио жуту боју слути на скори почетак жетве, која ће кренути током наредних неколико дана. Радови у пшеници очекују се за петнаестак дана, а постоји могућност да ће пре тога на ред доћи и уљана репица. Година је била карактеристична по ранијем цветању пшенице, чији ће род бити квалитетан, кажу стручњаци.

„Очекивања, бар неки први показатељи јечма, показују да је то негде од 25 до 40 метричких центи по јутру, значи то је негде од 4 до 7 тона по хектару. Отприлике код пшенице су нека очекивања да ће бити од 4 до 8 тона по хектару, а неки просечни приноси пшенице и јечма мислим да ће се кретати око 6 тона по хектару. То може бити мало мање или више у зависности од примењене агротехнике и локалитета“ – наводи директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе, Дамир Варга.

Огледно поље Пољопривредне стручне службе прати трендове нових сорти, јесенас их је засејано десетак и чиниле су четвтину свих усева.

„Свесни смо да се сортимент јако брзо мења, можда најбоље пшенице остају у производњи до десетак година, већина осталих сорти је ту до четири, пет година, јер једноставно селекција иде напред и стално избацује на тржиште нове сорте. Тако да је то у последње време доста захтевно за пољопривредне произвођаче да прате комплетан сортимент“ – додаје Варга.

На Дану поља представљена је 41 сорта пшенице, 3 сорте тритикала и 13 сорти озимог јечма.

Остале вести из ове категорије