Магазин Дани

Политика

ХНВ позива хрватске држављане да гласају на изборима за Европски парламент

Санда Милеуснић Николић | 5. јун 2024. | 11:23 | Политика

ХНВ позива хрватске држављане да гласају на изборима за Европски парламент

Из Хрватског националног већа позивају све грађане који имају хрватско држављанство да у недељу изађу на изборе за Европски парламент и гласају за представнике који ће у наредних пет година заступати не само интересе Хрватске, већ и Србије на путу ка Европској унији.

Право гласа на предстојећим изборима за Европски парламент има око 30.000 грађана Србије са хрватским држављанством, а Хрватска бира укупно 12 посланика. ИЗ ХНВ-а истичу да на изборе не треба гледати као на терет или одговорност, већ као прилику да се наш глас чује и шансу да бирамо ко ће нас представљати. Гласање ће се одржати у недељу од 7 до 19 часова у Амбасади Републике Хрватске у Београду, те у Генералном конзулату у Суботици.

„Дакле, не пропустите ову прилику, изађите на изборе 9.јуна, сви они који имате хрватско држављанство, односно домовницу и гласајте за кандидате који ће заступати наше интересе, а то је листа број 5, где је Хрватска демократска заједница и за кандидата под редним бројем 1 Андреја Пленковића, који је и до сада нам отварао сва врата и који верујем да ће и овога пута то учинити“ – поручила је председница Хрватског националног већа у Србији, Јасна Војнић.

О томе колико ангажованост хрватске заједнице на изборима може да промени изборни резултат говори и чињеница да је на изборима одржаним 17.априла у Хрватски сабор ушла и Јасна Војнић, као једна од три посланице из дијаспоре, што је први пут пошло за руком неком из Србије.

„Ову прилику ћу искористити да захвалим свима онима који су учествовали на изборима за Хрватски сабор и што смо заједно добили једну огромну прилику за читаву нашу заједницу. Дакле у Хрватском сабору често на дневном реду буду питања која се тичу Хрвата ван Хрватске, и Република Хрватска издваја велика средства за оснаживање Хрвата ван Хрватске.“

Избори за Европски парламент одржаће се од 6. до 9. јуна, а право гласа имају сви грађани са држављанством неке од 27 земаља чланица Европске уније, што је око 400 милиона бирача. У Европском парламенту заседа 751 посланик, а бирају се на петогодишњи мандат.

Остале вести из ове категорије