Магазин Дани

Спорт

Дизање тегова све популарније у Суботици

Маријана Толимир | 6. јун 2024. | 11:03 | Спорт

Дизање тегова све популарније у Суботици

Како би промовисали дизање тегова, које је последњих година у експанзији како у свету тако и код нас, дизачи тегова из суботичког „Спартака“ приказали су своје вештине Суботичанима на централног градском тргу. Тренутно је у овом клубу активно око 70 дизача тегова, што је је до сада незабележно у њиховој историји.

Међу награђиваним дизачима тегова је и Александар Саулић који тренира већ шест година. Прошле године освојио је треће место у трзају категорији до 23. године у Букурешту и како истиче, препоручио би свима да се окушају уовом спорту.

„Долази до развијености снаге и експлозивности, моторике, све је потребно у некој мери и препоручио бих младима барем да покушају, можда се пронађу. Спорт је тежак, није наиван,“ рекао је Александар.

По речима тенера Клуба дизача тегова „Спартак“ Ервина Рожњика, идеја је била да се суграђанима прикаже један од најстаријих олимпијских спортова, будући да је пуно заблуда и да се често дизање тегова меша са осталим спортовима, попут бодибилдинга, као и да покажу да деца могу да тренирају уз стручни надзор. Ни резултати нису изостали, будући да су прошле године у млађим категоријама освојили државне титуле, само су сениори били други.

„Могуће је да ће ови млади људи да узму државне титуле ове године у свим категоријама и то довољно показује колико је суботичко дизање тегова квалитетно у односу на државу. Оно што мене чини посебно поносним, јесте што су сви такмичари Суботичани и из околних села, ми нисмо клуб који финансијски може да купује неке друге такмичаре, сви су они почели у Суботици, радили су са суботичким тренерима и донели су светске медаље Суботици и мислим да је то прави показатељ једног правог локалпатриотизма,“ поручио је тренер.

Покровитељ промоције је Европска федерација за дизање тегова у циљу подршке КДТ Спартак, а поводом признања коју је наш град добио – Суботица - Европски град спорта за 2024 годину. По речима генералног секретара Европске федерације, професора Милана Михајловића, Суботица је позната у свету по дизању тегова.

„Тако смо ми још 2014. године идентификовали један озбиљан таленат који се зове Тамаш Кајдочи и он је успео да освоји медаљу на Олимпијским играма младих и покренуле су се неке активности у Суботици и Србији. У међувременеу, Суботичани су супели да освоје 16 европских, 9 светских и једну медаљу са Олимпијских игара младих, а ми смо као Савез успели да и даље растемо,“ рекао је Михајловић.

Из Клуба дизача тегова „Спартак“ позивају све заинтересоване да их потраже сваког радног дана од 17 до 21 час у сутерену зграде Јадран.

Остале вести из ове категорије