Магазин Дани

Друштво

„Хумана субота” 15. јуна на Великој тераси на Палићу

Санела Симеуновић | 13. јун 2024. | 11:17 | Друштво

„Хумана субота” 15. јуна на Великој тераси  на Палићу

Акција добровољног давања крви „Хумана субота” одржаће се у суботу 15.јуна на Великој тераси на Палићу. Акција ће се одржати од 8 до 11 часова.

Из Црвеног крста Суботица истичу да добровољни даваоци крви могу бити све здраве особе, узраста од 18 до 65 година. Потребно је да особа има више од 50 килограма, нема хроничне болести и није била болесна у претходне три недеље, а особе које су урадиле тетоважу, пирсинг или неке операције, треба да сачекају шест месеци. Такође, овом приликом сви који желе могу да се упишу у Регистар давалаца матичних ћелија, јако је важно да се одазовемо, постоје многи људим којима је и ова врста помоћи потребна, кажу из организације.

-Позивам све суграђане који се осећају здравим и имају између 18 и 65 година, да дођу. Поред тога обележићемо и Светски дан добровољних давалаца крви, те ћемо уручити плакете свима који су крв дали 35, 50, 75 и 100 пута. Осим тога, важно је то да постоји могућност регистровања у бази матичних ћелија- каже испред Црвеног крста, Невена Лукић.

Акција се спроводи у сарадњи са Службом за трансфузијку крви Опште болнице Суботица, а подржали су је и Завод за јавно здравље, као и Дом здравља чији ће представници обављати превентивне прегледе. Осим ових организован је и низ других погодности за све добровољне даваоце.

-За наше драге добровољне даваоце биће обезбеђен превоз на линији број 6, улазак у Зоо –врт за даваоце и њихове породице, доручак уз медени оброк, пасуљ у 10 часова.

Ово је 22. по реду акција.

Остале вести из ове категорије