Магазин Дани

Култура

Публикација о витражима – Суботица треба да буде поносна на своје културно наслеђе

Силвиа Мартиновић | 13. јун 2024. | 12:42 | Култура

Публикација о витражима – Суботица треба да буде поносна на своје културно наслеђе

Поводом Године стакла, крајем 2022. одржана је конференција о витражима, на којој је учествовао 13 предавача из земаља Карпатске низије. Материјал са тих предавања сада је представљен у виду збирке у Градском музеју.

Публикација садржи све радове са конференције, па сада сви заинтересовани могу да се упознају са историјом витража, како у нашем граду, тако и шире.

- Има међу њима историчара уметности, историчара и мајстора витражиста, они су из Србије, Мађарске, Румуније и Хрватске. Обрађено је сво то наслеђе који се налази у Карпатској низији, те школе и радионице које су од друге половине 19. века па све до скоро садашњице радили и стварали витраже. Може да послужи као путоказ младима у циљу спашавања тог богатог културног наслеђа.

Како саговорница објашњава, наш град је велесила када су витражи у питању, па самим тим ово издање је још важније за Суботичане.

- Највише пунктова има у Суботици, и наравно, те величанствене витраже у Градској кући, у Синагоги, они су веома значајни за историју сецесије. Али не можемо заборавити ни остале, раније витраже, јер чак од 1880-тих година већ постоји та техника за украшавање зграда овде у граду, и треба да будемо поносни на то.

Публикација је део пројекта Мађарски Геније – Магyар Г&еацуте;ниусз Мађарског Културног Министарства, поводом Године стакла 2022.

Остале вести из ове категорије