Магазин Дани

Друштво

Родитељи деце са сметњама у развоју – Пружимо им руку!

Силвиа Мартиновић | 14. јун 2024. | 09:08 | Друштво

Родитељи деце са сметњама у развоју – Пружимо им руку!

Пружити помоћ и подршку онима о којима нико не мисли: родитељима деце са сметњама у развоју, то је главни и првобитни циљ Удружења „Пружи ми руку!“, иза којег стоји млада мајка Сања Михајловић. И сама има девојчицу Дуње, која живи са неколико дијагноза, а Сањи је циљ да пружи руку свим оним родитељима, првенствено мајкама, који имају децу са посебним потребама.

Била је врло млада, имала је свега 20 година када је родила близанце, Душана и Дуњу. Као медицински радник, а и као мајка, убрзо је приметила да девојчица заостаје у развоју у односу на брата. Каже да јој у почетку нико није веровао, да би на крају, након инсистирања да се ураде прегледи, сазнали да Дуња има крварење на мозгу трећег степена. Недељама су били хоспитализовани у Новом Сада, а после су отпуштене кући без икаквог конкретног савета како и шта даље. Сања каже како тај осећај немоћи и изгубљености не жели никоме, и баш зато се родила идеја о Удружењу.

- Некако оно што не раде можда толико јавно друга удружења, ми у првом плану радимо ту примарну подршку мајци и породици као институцији који ипак стоји иза тог детета са сметњама у развоју дуги низ година. Мислим да је подршка њима кључна за даљи развој самог детета.

Како Сања истиче, најважније би било да одмах након постављања дијагнозе, родитељи добијају помоћ психолога. На тај начин ће се родитељи на неки начин добити адекватну менталну припрему за предстојеће изазовне, а понекад и тешке дане.

- Самим тим спречавамо депресију, спречавамо остављање деце у институције, значи научимо да прихватимо и да живимо живот. Треба неко да нас упути како живети живот који постаје другачији, другачијег је интензитета, све се прилагођава потребама детета. Затим ту је и емоционална подршка, пре свега је потребна подршка породице, многе мајке у таквим ситуацијама остају без брачног партнера, многим очевима је то тешко, тешко јако поднесу, па мајке остају саме. Изгубе и пријатеље. Ту је дакле емоционална подршка. А ту је и друштвена, социјална, јер мајке су искључене због немогућности да се прикључе разним социјалним догађајима јер су ускраћене због саме ситуације са дететом. А ту је наравно и економска подршка, јер како расте дете, и ти трошкови знају да расту: логопеди, физиотерапија, дефектолози, па нам је свакако потребна и економска подршка.

Сања каже да ће родитељи, првенствено мајке, имати прилику да учествују и у разним активностима које Удружење организује: часове јоге, дружења, а добиће и ваучере за фризерске и козметичке третмане, масажу... Сања каже како из искуства зна колико је битно да се поред потребе детета, узму у обзир и потребе мајки и очева. Удружење Пружи ми руку можете наћи на Фејсбуку, а тренутно је у изради и званични сајт. Свечано отварање очекује се за неколико недеља.

Остале вести из ове категорије