Магазин Дани

Друштво

У Србији 60.000 деце потенцијално касни у развоју

Санда Милеуснић Николић | 14. јун 2024. | 13:03 | Друштво

У Србији 60.000 деце потенцијално касни у развоју

Процене су да у Србији има око 60.000 деце која потенцијално касне у развоју, али тачан податак о броју деце са сметњама у развоју још увек није доступан. Такву децу је потребно што раније идентификовати, идеално до треће године када је мозак најотворенији за развој, а потом је породици потребно пружити интегрисану подршку - поруке су са првог стручно-научног скупа „Дани др Светомира Бојанина“ који је окупио око 200 стручњака дефектолошких и медицинских наука и социјалне заштите.

Регистар деце са сметњама у развоју је у настанку, а корак унапред је и стандардизација инструмента узраста и развоја детета, захваљујући коме може да се открије велики број деце, поручила је једна од предавача, проф. др Снежана Илић. Децу која касне потребно је идентификовати што раније како би могла да развију свој пун потенцијал, а такође је кључно да се стручњаци из различитих области нађу око породице и детета, како родитељи не би лутали, већ добили интегрисану подршку.

„Заправо сваку забринутост коју родитељ има треба да подели са педијатром, треба да подели са развојним саветовалиштем, са сарадницима који раде... логопедима, дефектолозима, психолозима који раде у развојним саветовалиштима или кроз стручну службу предшколске установе уколико дете иде у вртић. Заправо та забринутост је често предиктивна и обично су родитељи ти који први примете да се њихово дете не развија на типичан начин.“

Са Катедре са специјалну едукацију и рехабилитацију Медицинског факултета у Новом Саду потврђују важност сарадње свих грана укључених у развој детета.

„Сарадња је изузетно важна, управо у том раном периоду када можемо да спроводемо адекватну рану интервенцију и наравно да пружимо адекватну подршку не само детету са сметњама у развоју, већ и његовим родитељима и читавој породици. Управо зато је важан један трансдисциплинарни приступ где стручњаци разних профила међусобно сарађују, размењују своја знања и искуства и предлоге за пружање адекватне подршке“ – каже др Данијела Тамаш.

На дводневном скупу учествује више од 200 учесника из преко 15 градова из читаве Србије, али и гости из Републике Српске. У питању су стручњаци из разних области – дефектолошких наука, социјалне заштите, медицинских наука, поручио је директор ОИСШ ,,Др Светомир Бојанин“, Миодраг Станков, која је уједно и организатор и домаћин скупа.

„Цео научни скуп је састављен из три сесије, то су теме које су врло популарне у овом периоду, прва коју ћемо обрађивати је третман покретом, ради се о излагачима са Медицинског факултета у Новом Саду. Потом уопште рад са децом у том развојном периоду, који је можда најбитнији у раду са децом која имају посебне потребе и инвалидитет. Један сесија носи назив и по књизи професора Бојанина „Школа као болест.“

„Дане др Светомира Бојанина“ подржала је и локална самоуправа.

„Ово је само један корак даље, имамо овде прилику да угостимо и као Град, као локална самоуправа, низ еминентних предавача и гостију. Надам се да ће они видети колико је заиста школа „Др Светомир Бојанин“ препознатљива ко квалитету своје наставе у овом сегменту образовања и да ово наравно неће бити први и једини, већ да ће прерасти у традиционални скуп, какав је заиста овој деци потребан“ – истакла је Јасмина Стевановић, секретарка Секретаријата за друштвене делатности.

Професор Бојанин преминуо је почетком године, а био је један од најпознатијих српских дечјих неуропсихијатара, један од утемељивача неуропсихологије развојног доба, као и редукције психомоторике, модела по којима ОИСШ „Др Светомир Бојанин“ ради и по којима је позната.

Остале вести из ове категорије