Магазин Дани

Здравство

Путна апотека за децу – шта понети?

Санела Симеуновић | 28. јун 2024. | 09:45 | Здравство

Путна апотека за децу – шта понети?

Припрема за путовање, посебно са децом, обухвата и паковање путне апотеке. Она треба да садржи различите препарате, а они попут антипиретика и аналгетика су неизоставни, подсећају лекари.

У зависности од типа путовања, дестинације, али и самих карактеристика породице, потребно је прилагодити путну апотеку. Ипак, постоји неколико основних препарата који су неопходни када се путује са децом.

-То су антипиретици, аналгетици, односно лекови за температуру и болове, то треба увек имати. Родитељи углавном знају који лек и у којим дозама је до сада дете добијало, дакле то зависи од узраста. Такође је важно како ћемо чувати тај лек, ако треба бити на хладном и тамном месту, обезбедити адекватне услове.

Посебно значајна током лета је и заштита од сунца. Осим ношења лагане одеће од природних материјала, ту спада и редовно наношење заштитиних крема. Дакле, неопходно је понети и њих, да су прилагођене деци и са што већим фактором заштите. Такође, важно је понети и производе за негу након сунчања. Не треба заборавити ни средства за дезинфекцију рана попут октанисепта, а ни репеленте за заштиту од инсеката и крпеља. Такође, препоручују се и пробиотици.

-Оно што родитељи могу сами да дају су пробиотици, уколико дође до проливастих столица, могу дати пробиотик, чак и превентивно није проблем. У случају повраћања или озбиљнијих симптоматологија увек се могу обратити лекару у месту боравка, а није лоше имати и раствор за електролите.

Када је реч о примени антибиотика, неопходно је увек посаветовати се са лекаром. Из тог разлога је веома важно да имамо и путно осигурање, те уколико родитељ посумња да детету треба та врста лека, може отићи код доктора у месту боравка током летовања.

Остале вести из ове категорије