Магазин Дани

Здравство

Малу децу обавезно заштитити од топлоте и сунца

Маријана Толимир | 2. јул 2024. | 10:39 | Здравство

Малу децу обавезно заштитити од топлоте и сунца

Иако је тек почетак лета, један топлотни талас је већ иза нас, али како метеролози најављују да тек долази време екстремно високих температура, педијатри апелују на родитеље да малу децу заштите како од топлоте, тако и од сунца.

Мала деца су посебно осетљива на тропске врућине, због чега лекари саветују да се не изводе у најтоплијем делу дана, као и да бораве у хладовини. По речима педијатра др Ане Ибрајтер, деца не треба да буду напољу након 10 или 11 часова и родитељи евентуално могу да их изведу након 17 или 18 часова, када се температуре мало спусте. Такође, потребно је и да их адекватно обуку.

„Мала деца, што су мања, то су осетљивија на високе температуре, може да дође до дехихратације, до сунчанице ако бораве на сунцу, тако да бисмо то спречили, онда је јако важно да бораве у климатизованим просторијама, а ако треба да бораве напољу, а треба, онда у неким јутарњим часовима поподне, у природној ладовини, увек треба лагано да буду обучени, светле боје, да се заштите шеширићима, такође светле боје, да се глава заштити,“ саветује др Ибрајтер.

Посебну пажњу родитељи треба да обрате на аутомобиле, које прво треба да расхладе, као и да провере ауто-седишта, која могу да буду угрејана од стајања на сунцу.

„Дечје седиште је обично тамно и јако се загреје. Значи, ту прво климатизовати ауто, ако је могуће и ако дете и није у аутомобилу, оставити преко седишта белу памучну пелену да се не би прегрејали. Треба обратити пажњу, јер може доћи до опекотина на кожи,“ појашњава наша саговорница.

Осим заштите од топлоте, педијатри истичу да је посебно важна и заштита од сунца – обавезне су креме са високим заштитним мајицама, а када смо на летовању, веома су практичне анти ув мајице, у којима малишани могу и да се купају.

„Наравно, фактор 50 и више, прилагођен деци. Дакле да је назначено да је за децу и то како произвођач препоручује, да се наноси барем 30 минута изласка на сунце и то што краћеда се буде на сунцу, само природна хладовина, а ако је нема, обавезно сунцобран, јер се сунчање не препоручује ни за одрасле, камоли за децу,“ напомиње др Ибрајтер.

Када су је у питању коришћење клима уређаја, разлика између спољне и у стану не треба да буде превелика, а уређај треба тако да се подеси да не дува директно на дете.

Остале вести из ове категорије