Магазин Дани

Пољопривреда

Виктор прави ликер од руже и девет врста воћа

Санда Милеуснић Николић | 4. јул 2024. | 12:30 | Пољопривреда

Виктор прави ликер од руже и девет врста воћа

Да ли сте чули за ликер од руже? Међу реткима који га производе је Суботичанин Виктор Хајнал, који је у производњу алкохолних пића ушао пре неколико година и то из хобија. И његов ликер од латица ружа настао је сасвим случајно, а поред тога, може се похвалити да ликер прави од још девет врста воћа.

Куповином куће са великом окућницом и воћњаком, Виктор је почео да пече ракију , а како каже, као и већина од своје ракије правио је и вишњевачу. Онда је пре четири године током ковид епидемије имао више слободног времена и у доколици почео да експериментише. Настали су тако бројни други укуси, па и ликер од руже.

„Друг је имао пуно ружа, хтели смо сок од руже, а испао је ликер. Уместо воде, ракија и од тога ликер. У суштини рецептура је скоро иста као и за сок, најбитније је да су руже миришљаве, користим сорту Дон Жуан, она има ту лепу боју, јер је битно и како изгледа“ – прича Виктор.

Поред руже ту су и ликери од вишње, малине, јагоде, рибизле, ораха, зове са ментом, нарандже, кајсије и лимуна. У основи је његова ракија од јабуке, а већину воћа такође сам производи или набавља од пријатеља.

„На пример рибизла од тетке, ружа од другарице, значи не може на једном дворишту све да буде. Исто као ракија, од лепог воћа лепа ракија, тако исто од лепог нечег можете леп ликер да направите, а од нечег безвезног никада нећете направити нешто лепо.“

Не може, каже, ликер ни од свега да се прави, покушавао је са купином и кокосом, али није био задовољан крајњим резултатом. Важно је, додаје, да осим боје има и леп мирис и да буде благ, па иако сам није велики љубитељ, увек се нађе неко од пријатеља вољан да проба и пресуди да ли је добар.

„Онда ми они дају савет да ли треба још мало воде, да се намести ниво алкохола. Битно је да та арома што извлачимо од воћа и од латица да се то осети и да на крају буде леп осећај.“

Виктор је своје производе последњих неколико година излагао на Фестивалу младе ракије у Љутову, где ове јесени планира да се представи са два нова укуса – кафом и лавандом. Иако му је прављење ликера хоби, каже волео би и да нађе место где ће током целе године моћи да излаже своје производе.

Остале вести из ове категорије