Магазин Дани

Здравство

Уколико се чувамо од уједа комарца, чувамо се и од грознице Западног Нила

Маријана Толимир | 5. јул 2024. | 09:51 | Здравство

Уколико се чувамо од уједа комарца, чувамо се и од грознице Западног Нила

Иако је ујед комарца још увек у већини случајеве безазлен, потенцијално може довести до болести која може имати и озбиљнији клинички ток, у једном малом проценту и смртни исход, ако говоримо о грозници Западног нила, која се у Србији појавила пре десетак година. Због тога лекари апелују на мере превенције и системско уништавање ових инсеката.

Само обољење грозница Западног Нила је благо и у већини случајева не даје никакву клиничку слику, међутим у око 20 одсто може да да повишену телесну температуру, мучнину, повраћање и пролив, објашњава епидемиолог, др Небојша Бохуцки. Најопаснији може да буде за старију популацију са хроничним обољењима.

„Оно што побуђује сумњу на ово обољење јесте што једна особа у 150 инфицираних може да има и неуроинвазивну клиничку слику, односно да настане менингитис. Оно што је најопасније, то је смртни исход и сваке године на територији Србије бележимо и по неколико случајева са смртним исходом. Ово се пре свега дешава код најстаријих особа, преко 60 и 70 година и који имају неко придружено обољење,“ прецизира епидемиолог.

Иако је вирус Западног Нила за сада једино што комарци преносе у Србији, проблем јесте што са променом климе долазе све агресивније врсте на европски континент, па тако у будућности можемо очекивати и друга заразна обољења, а денга се већ појавила на Медитерану, истиче наш саговорник.

„Ако одемо током годишњег одмора у неке удаљеније земље, при чему не морамо ићи далеко, јер већ у земљама Медитерана, попут Грчке и Турске али и подручје Јадрана, примећују се заразне болести које су биле карактеристичне за неке топлије крајеве. У првом реду то је денга, која је већ пристна на европском континенту, али не у нашој земљи, али се очекује ширење и код нас, јер га преноси тиграсти комарац,“ објашњава др Бохуцки.

Када се говори о превенцији од грознице Западног Нила и других обољења, ту се заправо говори о превенцији од самог убода комарца, истиче епидемиолог.

„Најзначајније мере у заштити од комараца јесу оне које спроводи локална самоуправа, у смислу како одраслих комараца, тако и њихових ларви, дакле путем ларвицидних средстава којима се третирају водене површине, док ми као појединци треба да користима комарнике и да наносимо репеленте на кожу или одећу,“ наглашава др Бохуцки.

У Војводини за сада нема случајева сумње на грозницу Западног Нила, али како је лето тек почело, стручњаци очекују неколико оболелих и у нашем округу, као и сваке године.

Остале вести из ове категорије