Магазин Дани

Друштво

Како се некад косило жито...

Маријана Толимир | 8. јул 2024. | 08:39 | Друштво

Како се некад косило жито...

Традиционална начин кошења жита – рис, приказан је и ове године на салашу Мирка Бабичковића на Малом Палићу.

Ручно кошење жита, како се то радило од памтивека на овим просторима, све до појаве машина, није било нимало лако, присећа се Грго Пећерић. Ипак, како је од тога настајао хлеб не само за породицу, већ и за читав народ, радило се задовољством.

„Кад се изађе напоље у пољану, кад погледаш лепо класје и зрело жито, то је милина радити. Жито је главна култура на њиви, све је важно, јер то је хлеб,“ вели Грго.

Иако мукотрпан рад, на њиву се ишло певајући. Мушкарци су косили, а жене – рисаруше, имале су своју улогу у послу, појашњава Розалија Копиловић.

„Идемо за рисаром, купимо жито, после вежемо у снопове и слажемо у камаре,“ каже Розалија.

Како без риса некад не би било живота, односно хлеба на столу, важно је да се овај обичај сачува за нове нараштаје, поручују из Буњевачког националног савета.

„Данас приказујемо новим генерацијама како се то некад радило, а старијима да се подсете, и да свакако сачувамо један од врло важних обичаја за наш идентитет, а то је Дужијанца,“ поручила је др Сузана Кујунджић Остојић, председница БНС.

Манифестације попут риса су управо оно што су Србија и Војводина данас – имају и туристички карактер, али чувају и традицију, поручио је покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, и најавио да ће се секретаријат следеће године бити генерални спонзор риса.

„Дакле, преко 1200 манифестација у Војводини, почев од оне која окупља 200.000 људи, то је Еxит, који почиње следеће недеље у Новом Саду, па до ових манифестација које треба да постану туристички бренд једног града и ми ћемо на ту тему и разговоарати са званичницима града,“ рекао је Иванишевић.

Као и сваке године, рис је подржала и локална самоуправа.

„Подршка буњевачкој мањини у организовању ове манифестације, која баштини како се некад косило жито, јесте и биће и убудуће,“

Након риса, Буњевци ће обележити најажнији датум – 15. август, односно Дан Дужијанце, један од четири национална празника ове заједнице.

Остале вести из ове категорије