Магазин Дани

Култура

Предфестивалски програм Фестивала европског филма

Редакција Дани | 9. јул 2024. | 10:08 | Култура

Предфестивалски програм Фестивала европског филма

У овогодишњем предфестивалском програму Фестивала Европског филма Палић, од 11. до 17. јула у биоскопу Еуроцинема у Суботици биће представљене селекције „Еуропе 4 кидс”, „Бест оф Еуропе” и “Омаж добитницима награде Александар Лифка”.

У оквиру селекције „Еуропе 4 Кидс“, сваког дана од 11. до 17. јула у 17 часова у Биоскопу Еуроцинема, биће приказано седам дечијих филмова који су своју биоскопу премијеру имали у 2022. и 2023. години: „Древна мишологија“ (анимирани филм, Француска), „Школа магичних животиња“ (играни филм, Немачка), Ричард Рода 2 (анимирани, Белгија, Немачка, Норвешка), „Тони, Шели и магично светло“ (анимирани, Чешка, Мађарска, Словачка), „Леси – нова авантура (играни, Немачка), Дружина из джунгле 2 – светска турнеја“ (играни, Француска) и „Пустоловине Бубамаре и црног мачка“ (анимирани, Француска).

Од 11. до 14. јула у Биоскопу Еуроцинема, непосредно пред почетак пројекција филмова из програма “Еуропе 4 Кидс”, публика ће моћи да погледа и селекцију кратких анимираних филмова са АБИФФ Међународног филмског фестивала анимације из Букурешта: “Бреаза – легенда о укаљаној жени” (11. јул), “Вечито питање” (12. јул), “Наслеђе” (13. јул) и “Принцеза” (14. јул).

У оквиру селекције “Бест оф Еуропе” од 19х у биоскопу Еуроцинема, сви заинтересовани ће имати прилику да погледају седам европских и домаћих остварења која су обележила претходне две године. На репертоару ће од 11. до 17. јула бити филмови : драма “Непожељни” Лађа Лија, “Црвено небо” Кристијана Пецолда, најбољи филм у такмичарском програму на прошлогодишњем издању Фестивала европског филма Палић, кански победник из 2022. године – “Троугао туге” Рубена Остлунда (у термину од 18:30), драма/трилер “Наследник” редитеља Хавијера Легранда, документарац “На броду Адаман” који је освојио Златног медведа на прошлогодишњем Берлиналу,“Догман” чувеног редитеља Лика Бесона, и комедија “Само три дана” Тарека Будалија.

Омаж програм добитницима награде Александар Лифка одржава се од 15. до 17. јула у Биоскопу Еуроцинема, од 21 час. У понедељак 15. јула на програму је филм “Љубав и други злочини” Стефана Арсенијевића, у коме главну улогу игра Аница Добра – овогодишња лауреаткиња Лифке у категорији домаћих стваралаца. У уторак 16. јула биће приказано остварење “Бригхтон 4тх” редитеља Левана Когуашвилија, на коме је директор фотографије био Федон Папамихаел, добитник Лифке у категорији иностраних стваралаца. Рад редитеља Адемира Кеновића, овогодишње регионалне Лифке, биће представљен кроз филм “Кудуз” из 1989. године.

Пред сам почетак званичног фестивалског програма, 18. јула у оквиру програма “Биоскоп на плажи”, у Плажа Бару на Палићу у 21 час биће приказан домаћи биоскопски хит “Последњи стрелац” редитеља Дарка Николића, са Ненадом Јездићем у главној улози.

31. издање Фестивала европског филма Палић одржаће се од 20. до 26. јула, на Палићу и у Суботици. На овогодишњем фестивалском издању публика ће бити у прилици да погледа више од 140 филмова у 17 селекција, а у фестивалском програму учествоваће преко 100 филмских професионалаца из земље и иностранства, који ће боравити на Палићу.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа МЕДИА, као и многобројни пријатељи и медијски партнери.

Спонзор - пријатељ Фестивала европског филма Палић више од 20 година је Горки Лист, као незаобилазан део наше уметничке сценографије, али и партнер који подстиче ангажовање публике да истражује доживљаје презентованих филмских остварења кроз Горки Лист награду публике.

Фото: Кадар из филма Тони и Шели

Остале вести из ове категорије