Магазин Дани

Друштво

Студентски центар добио још једно фотонапонско постројење

Санда Милеуснић Николић | 9. јул 2024. | 10:40 | Друштво

Студентски центар добио још једно фотонапонско постројење

На кров зграде Студентског дома „Боса Милићевић“ и Студентског ресторана 1 постављено је фотонапонско постројење, чиме је завршен пројекат поставке соларних панела на све објекте Студентског центра. Вредност радова, које је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 35 милиона динара са ПДВ-ом.

Док је претходне године фотонапонска соларна електрана постављена на Студентски дом „Иво Лола Рибар“ и Ресторан 2, ове године на ред су дошли објекти „Боса Милићевић“ и Ресторан 1, чиме је у подизање енергетске ефикасности уложено близу 60 милиона динара. Из руководства центра појашњавају да су на тај начин у потпуности заокужили оно што су пре неколико година започели, а то је да у складу са Зеленом агендом Владе Републике Србије пређу на енергију из обновљивих извора.

„Претходне године је било око 23 милиона динара са ПДВ-ом, а ове године је Министарство просвете издвојило већа средства, односно 35 милиона динара са ПДВ-ом, и на тај начин смо у потпуности заокужили тај део што се тиче вредности радова. А што се тиче капацитета, то је 50 киловата и надам се да ћемо у знатној мери смањити потрошњу електричне енергије, односно енергије коју смо добијали на традиционални начин“ – каже директор Студентског центра, Ранко Чуљковић.

Ове године је завршен и вешерај при дому „Иво Лола Рибар“, за шта је ресорно министарство определило 12 милиона динара.

„То је нешто што смо чекали, могу слободно да кажем, педесетак година. У потпуности смо растеретили овај део, односно постељина и све што се тиче Дома „Иво Лола Рибар“ је овде спремано и тамо одношено, на тај начин смо у потпуности заокружили и морам да истакнем велику захвалност надлежнима који су препознали оно што смо годинама тражили и иницирали.“

Током лета настављају се и радови на одржавању објеката, за молерско-фарбарске радове Покрајински секретаријат за високо образовање и научно-истраживачку делатност учествује у суфинансирању са 2 милиона динара, док преостала средства обезбеђује Студентски центар, додаје Чуљковић.

„Осим тога планирамо, тј. већ су у току припреме за те радове за кровопокривачки део, односно санацију крова Ресторана 2, такође и замена керамичке подлоге у Ресторану 1, док је испред Дома „Иво Лола Рибар“ планиран завршетак ограде и постављање рампе.“

Студенти ће се у домове вратити на јесен, када ће бити отворени и конкурси за смештај, прво за бруцоше, од 2. септембра, а потом од 16. септембра за студенте виших година, док ће се они са мастер и докторских студија пријављивати од 1. октобра. Смештајни капацитет у оба дома је 800 места.

Остале вести из ове категорије