Магазин Дани

Друштво

У току пријављивање за служење војног рока са оружјем

Санда Милеуснић Николић | 10. јул 2024. | 09:40 | Друштво

У току пријављивање за служење војног рока са оружјем

У току је пријављивање кандидата за добровољно служење војног рока са оружјем у септембарском упутном року, као и кандидата за војностручно оспособљавање за резервне официре Војске Србије у 2024.години. Право да се пријаве имају лица старости од 19 до 30 година која испуњавају и друге услове прописане јавним огласом.

Добровољно служење војног рока са оружјем траје шест месеци, а кандидати се упућују четири пута годишње – 1.марта, 1.јуна, 1.септембра и 1.децембра. Пријава је могућа лично у Центру Министарства одбране, електронски на порталу еУправе или на шалтерима пошта.

„Служење се спроводи у три фазе, месец и по дана у Центрима за основну обуку у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу, месец и по дана у Центрима за специјалистичку обуку у Пожаревцу, Крушевцу, Батајници и Горњем Милановцу. Затим још три месеца је колективна обука у ратним јединицама Војске Србије. Војнику за време служења војног рока поред трошкова за одлазак на служење војног рока и повратак следује и месечна накнада у износу од око 46.000 динара, то је тзв. војничка плата“ – напомиње потпуковник Синиша Рангелов, начелник Центра Министарства одбране Суботица.

На конкурс за војностручно оспособљавање за резервне официре могу да се пријаве искључиво лица која имају високу стручну спрему, додаје Рангелов и наводи да је тренутно актуелан и Конкурс за специјалне јединице који је отворен до краја јула.

„Кандидати који су заинтересовани могу да конкуришу за 72. бригаду за специјалне операције са местом службовања у Панчеву или за Одред војне полицје специјалне намене „Кобре“ за које је место рада у Београду.“

Рангелов подсећа и да је у току увођење у војну евиденцију за особе мушког пола рођене 2006. године и старије, са датумом рођења у периоду од 1994. до 2005.године.

Текст јавног огласа и детаљније информације о условима и начину пријаве доступни су на сајту Министарства одбране, а могу се добити и лично у Центру Министарства одбране за Суботицу у Парк Ференца Рајхла 1 или на телефон 552-878.

Остале вести из ове категорије