Сезона свињокоља увелико је у току, а како би месо било безбедно за конзумацију, потребно је тестирати сваку јединку на трихинелу, будући да овај паразит може да буде и смртоносан по човека, упозоравају стручњаци. С друге стране, купци треба да обрате пажњу на то какво месо купују, као и да затраже потврду да је преконтролисано.
Трихинелоза је зооноза, што значи да се преноси са животиње на човека и то на начин када човек поједе заражено свињско месо које није довољно обрађено термички, попут кобасица или шунке. Због тога, свака свиња која се коља мора да буде прегледана, апелује ветеринар др Марио Тиквицки и појашњава да се у ветеринарску станицу доноси узорак меса који се узима са дијафрагме, и то и са леве и са десне стране.
„Ова анлиза траје неколико сати, дакле ми за неколико сати јављамо резултате, у зависности од оптерећања амбуланте и лабораторије, али јављамо истог дана. Апелујемо да се месо не конзумира, док није прегледано,“ наводи ветеринар.
Када се човек једном зарази, ларве трихинеле остају у организму доживотно, а уколико је у месу присутан велики број ларви, овај паразит може да изазове и смрт, што се последњи пут догодило у Бајши 2005. године, када је једна особа преминула.
„По мојим сазнањима, код домаћих свиња, у последњих пар година није било позитивних узорака, али је зато пре неколико година био један случај заражавања породице у Жеднику и наредне године у Александрову, тако да у сваком случају јако треба обратити пажњу,“ наводи Тиквицки.
Саме свиње заразе се тако што поједу угинулог пацова који су преносници, због чега је поред контроле меса, важна и дератизација против глодара, као и дезинфекција, нарочито код произвођача, напомиње наш саговорник.