Испред Завичајног музеја „Главашева кућа“ у Врањеву данас се задимио казан, а из њега је већ у раним јутарњим часовима потекла ракија. Такозвана „Музејевача“ пече се од две врсте винове лозе, молдавке и ласте, а око „веселе машине“, баш како је то обичај у готово свакој војвођанској кући, окупиле су се комшије и редовни посетиоци на дружењу и „чашици разговора“: „Ово је молдавки већ 4. година и лепо је родила, сао смо због велике врућине морали већ обрати јер се сокови враћају у лозу, па не би успело како треба, тако да смо је сада и испекли, кренуло је на 24 гради и надамо се да ће бити квалитет добар. Обере се, измуља се, ко колико жжели да добије ракије толико стави шећера, како мајстор каже од 7 до 10%, ако је остало патаке од прошле године још се додати тој количини, полако се меша, ложи се и кроз процес испаравања почиње да цури ракија. Први децилитар или два етил алкохола треба одвојити и оставити да се дода следеће године, али то је оно на шта људи треба да обрате пажњу јер од тога глава боли, а не од шећера”, објашњава кустос музеја Јанош Косо.
Како процењују домаћини, ове године добиће око 20 литара ракије која ће се чувати у подруму музеја за специјалне прилике.