Током врелих летњих дана потребно је водити рачуна о довољном уносу течности, али и уносу адекватних намирница, како би организам могао нормално да функционише, подсећају лекари.

Препоручују се намирнице богате течношћу, попут чорби, супа, јогурта, киселог млека, али и воће и поврће које садржи већу количину воде, попут тиквица, краставаца и слично. Пожељно је сезонско воће и поврће, као и смањење уноса цвреног меса.

– На нашем поднебљу тиквице, патлиџан, углавном се једу поховани, но треба их припремати и као чорбу, мусаку, пуњене специјалитете, све што може у сировом облику, треба тако и припремати. Оброк салате су такође пожељне, где се поврће комбинује са неким извором протеина. Куване махунарке се такође препоручују – каже лекар специјалиста хигијене ЗЗЈЗ Суботица, др Каролина Берењи.

Током лета, а посебно када температура прелази 30 степени, јако је важно надокнадити течност коју губимо, подсећају стручњаци. Најбоља опција свакако је вода, а особе које се баве интензивном физичком активношћу, потребно је да надокнаде и минерале који се губе, нарочито магнезијум, истиче саговорница.

– Битно је да се узимају течности које нису заслађене, не превише кофеинских напитака, јер кофеин има диуретско својство, излучујемо више течности из организма ако се уноси превелика количина кофеина. Најидеалнија је лимунада без шећера, односно било које цитрусно воће помешано са водом, а без шећера, биљни чајеви, такође и ароматизована вода, где се у обичну воду додају краставац, листови нане и слично.

Такође, вода која се пије не сме бити превише хладна или са превише леда, јер се тада организам превише расхлади, па може доћи до загревања тела, што је контраефекат. Препоручује се собна или температура око 15 степени, закључује саговорница.