Са хладнијим данима, мењају се и наше навике у исхрани. Тело тражи више енергије, а многи подлежу калоричнијој храни. Ипак, лекари поручују да јесен може бити идеална сезона за уравнотежену исхрану, ако се паметно искористе сезонске намирнице.

Како истиче др Каролина Берењи, специјалиста хигијене у Заводу за јавно здравље, просечан становник Србије не уноси довољну количину воћа и поврћа током овог периода године, што представља значајан проблем за очување здравља.

– У овом периоду године, када улазимо у праву јесен, важно је да се воће и поврће уноси у препорученој количини, што би био минимум 400 до 500 г на дан. Према резултатима Републичког завода за статистику, просечан становник уноси 160 г воћа, а та количина се смањује у хладнијем периоду. Просечан унос поврћа се креће 130 г на дан, заједно са кромпиром, које је иначе водеће поврће у овом периоду.

У овом периоду, кључну улогу има и витамин Ц, чији оптималан унос кроз свеже воће и поврће помаже организму да се одбрани од разних болести.

– Добар имунитет обезбеђујемо добрим начиним исхране. Поред тога што треба да спавамо, да смо физички активни и да смо на свежем ваздуху, морамо се правилно хранити и уносити довољно свежег воћа и поврћа, јер тако обезбеђујемо и довољно Ц витамина. Потребе за њиме се крећу од минималних 70 – 90 мг, до оптималних 200 – 500 мг на дан, којима бисмо требали да тежимо у овом периоду.

Како дани постају краћи, многи осећају мањак енергије и расположења. Поред исхране, важну улогу у том случају имају и суплементи.

– Кључан је унос Б витамина: Б6, Б9 и Б12. Њих има их у житарицама, месу, риби и јајима. У тим намирницама имамо и доста протеина, а њихов унос је важан за имунолошки систем. Оно што је од значајне важности јесте и унос Д витамина, јер су пред нама краћи дани. Њега има у јајима, риби и другим намирницама. Најчешће се препоручују дијатетски суплементи Д витамина, од 800 па чак до 1.500 и 2.000 јединица дневно, нарочито старијим особама и хроничним болесницима који имају слабији имунолошки система. Оно што помаже у овом периоду јесте и унос пробиотских напитака, млека и млечних производа, који су корисни, јер пробиотске бактерије имају своју улогу у одбрани од бактерија које нам долазе из спољне средине, закључује др Берењи за нашу телевизију.

Важно је да следите савете лекара, јер исхрана и стил живота играју кључну улогу у очувању здравља током периода хладнијих дана.